Připravujeme pro Vás znovuotevření poradny. Chcete-li se zapojit do odpovědí a zviditelnit se, kontaktujte nás zde.

Odpovědi v poradně budou označeny profilem a kontaktem na odpovídajícího. Na profilu bude přehledně uvedeno zaměření, specializace, pozitivní reference z poradny, kontaktní údaje atd. Profil bude možné upravovat a později z něj bude možné vytvořit profesní web.

Bude jen na Vás do kolika odpovědí v poradně se zapojíte. Vytvoření profilu Vás k ničemu nezavazuje. Hledáme primárne specialisty v oborech: Nutriční specialista, Fitness trenér, Lékař, Psycholog, Psychiatr, Kosmetička.

Menstruace a podváha

Dobrý den, obracím se na vás s prosbou o radu. Po 14 letech užívání horm. antikoncepce jsem v říjnu vysadila a dosud jsem nedostala menstruaci. Během braní antik. nebyl problém samozřejmě. Ještě v létě jsem vážila při 168 cm 45 kg. Nyní se mi podařilo váhu dostat na 50 - 51. Cítím se dobře, kupodivu mě nijak přibírání neděsí... Myslíte, že absence menstruace souvisí s vysazením antikoncepce nebo ještě stále nízkou hmotností? Děkuji moc za radu, a případné povzbuzení. Moc bych i přála dítě, ale nerada bych ho ohrozila. Snažím se jíst zdravě. K tomu Mladý ječmen, chlorella, Femibion ryby 3x týdně...Gynekolog mi 11. 3. na kontrole samozřejmě poví více, ale jsem už hodně nervozní, proto se zatím obracím na vás.

Odpovědi na otázku

Dobrý den, k nepřítomnost menstruace po vysazení dlouhodobě užívané antikoncepcepce dochází asi u 1-2 % žen, takže je možné že je to váš případ. Stejně tak váha 45kg na 168 cm by jistě mohla nepřítomnost menstruace podpořit. Může jít klidně o kombinaci obou faktorů. Váš zvolený způsob stravování je správný, snad jen pokud se chystáte otěhotnět, raději se vyhněte konzumaci mořských ryb 3x týdně, a to vzhledem k vysokému obsahu těžkých kovů, které by mohly mít na vývoj embrya neblahý vliv. Nahraďtě raději kapslemi s 3 omega mastnými kyselinami. Zařaďtě vitamín E (netuším kolik jej je ve Femibionu), nevyhýbejte se striktně cholesterolu (v rozumné míře!). Rozhodně buďte klidná. Vaše tělo začne brzy fungovat tak jak má.